Актуално

Прогноза на „Екзакта Рисърч Груп” за изборите за членове на Европейския парламент от Република България

Прогнозата е изготвена на базата на национално представително проучване проведено в периода 18-22 май 2019 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи, в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”. Изследването е независимо от външно финансиране и е реализирано със собствени средства на „Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50-процентните дялове е около +/-3%.

Съгласно чл.205 (ал. 1-4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване е длъжна да съобщава информацията от това каре.

Прогноза за изборната активност

Редица преки и косвени индикатори, използвани в последните изследвания на „Екзакта”, показват, че на 26 май е най-вероятно да гласуват около 2 млн. избиратели или очакваме избирателна активност в рамките на 26%-32%. В столицата активността ще бъде по-ниска от средната. Извънредни събития и обстоятелства в дните до вота могат да отблъснат или да привлекат още избиратели.

Прогнозни резултати

ГЕРБ и БСП влязоха в кампанията с близки резултати. Интригата между двете големи партии привлече почти изцяло общественото внимание. С разгръщането на кампанията ГЕРБ успя да вземе преднина, да повиши резултата си и да изпревари БСП. При този тренд може да очакваме ГЕРБ да печели подкрепа до самия изборен ден. Това с колко ГЕРБ ще спечели вота пред БСП в крайна сметка ще зависи и от избора на нерешилите и колебаещите се. Данните на „Екзакта” показват още, че евровота се възприема като по-важен от избирателите на ГЕРБ отколкото от тези на БСП. 54% от избирателите на ГЕРБ заявяват, че евроизборите са важни лично за тях, докато това твърдят 45% от избирателите на БСП.

Към момента на прогнозата 4 политически формации могат да имат свои представители в следващия състав на Европейския парламент. Това са ГЕРБ, БСП за България, ДПС и ВМРО-БНД.

Равни дялове – от по 42% от избирателите на ГЕРБ и на БСП възнамеряват да гласуват преференциално.

ПАРТИЯ ИЛИ КОАЛИЦИЯ ПРОЦЕНТ ОТ ГЛАСУВАЩИТЕ ПРОГНОЗА ЗА БРОЙ МАНДАТИ
ГЕРБ 32.4% 7
БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 27.3% 6
ДПС 13.3% 3
ВМРО-БНД 6.5% 1
ВОЛЯ-Българските Родолюбци 4.5%  
ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ-ОБЕДИНЕНИЕ (ДА България и ДСБ) 4.3%  
АТАКА 2.0%  
Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и СЕК) 2.0%  
Коалиция за България 1.8%  
За други партии, коалиции и независими кандидати 5.9%